FAQ - Otázky a odpovědi

Jaké jsou hlavní výhody pražení vlastní kávy?

Hlavní výhodou, kterou Vám naše pražírny kávy přináší je kompletní a komplexní zlepšování kvality, včetně výrazné nákladové úspory. Vyšší kvalita se současnou úsporou v nákladech jsou hlavní konkurenční výhodou. Vyšší kvalita Vás může odlišit od konkurence a v kombinaci s ekonomickým přístupem, Vám zajistí dlouhodobý obchodní profit.

Díky pražírnám kávy NOVOROASTER přeměníte pražení kávy v mistrovský zážitek, kdy Vaši zákazníci budou v přímém kontaktu s celým procesem pražení kávy. Svěží aroma pražené kávy provoní Váš obchod a pro zákazníky se stane Vaše káva velkým lákadlem.

Cena zelené kávy je mnohem nižší než cena upražené kávy. Díky tomu můžete úspěšně budovat Vaši vlastní značku kávy a prodávat atraktivní výrobek za zajímavou cenu. Vzhledem k jednoduché manipulaci s naší pražírnou a možnosti vytvoření individuálních receptů si sami můžete si vytvořit své vlastní kávové směsi. To ještě vice otevře cestu k prodeji pražených kávových zrn pod Vaší vlastní značkou - čerstvě praženou kávu připravíte přímo před očima Vašich zákazníků.

Kdo může pražit kávu?

Obecně platí, že naše pražírny kávy jsou provozovány stávajícími zaměstnanci prodejen a kaváren. Jelikož je proces pražení plně automatizován, stroj nemusí být neustále kontrolován. Součástí dodávky pražíren NOVOROASTER je i podrobné zaškolení Vaší obsluhy. Průběžně pak nabízíme možnost dalšího vzdělávání v našich kurzech zaměřených na degustace a pražení kávy.

Chcete-li vytvořit vlastní pražící profily (receptury), je to velmi snadné. Vše zvládnete díky propracovanému software a ovládání  pomocí dotykového panelu.

Jde porovnat výsledek pražení kávy z pražírny NOVOROASTER s klasickou bubnovou pražičkou?

Ano i ne. Každý pražič má své postupy a upřednostňuje jiné průběhy pražení (pražící profily). Tedy vždy je důležité, aby pražírna umožnila pražiči plnou kontrolu nad pražícím procesem.

Podstatný rozdíl je v kontaktu kávového zrna s okolím. Kdy v bubnové pražičce je energie zrnu předávána zejména kontaktně, tedy dotykem zrna a válce, Oproti tomu konvekční způsob pražení horkým vzduchem udržuje zrna neustále v proudu horkého vzduchu a ta jsou ohřívána stejnoměrně po celé ploše. Navíc je možné proudění vzduchu individuálně nastavit a tím regulovat i míru promíchávání zrn.

Pražírny NOVOROASTER neustále monitorují teplotu kávových zrn. Celý process pražení kávy pak probíhá v závislosti na aktuální teplotě pražených zrn, přičemž je možné nastavit všechny důležité parametry jako velikost dávky k pražení, teplota okolí, proudění vzduchu a v závisloti na nich pak i dobu pražení. Výhodou tohoto způsobu pražení je, že celý process je se 100% kvalitou replikovatelný. Tedy je jedno jestli pražíte jednu dávku nebo deset dávek, vždy máte jistotu zcela identického výsledku a tím I chuť kávy.

Omezení špičkové technologie NOVOROASTER je v kapacitě pražení, kdy výkon pražírny umožňuje upražit asi 1 tunu kávy měsíčně. Kapacity bubnových pražíren jsou samozřejmě mnohem větší.

Jaký je výkon pražíren NOVOROASTER (kolik kávy mohu upražit)?

Nabízíme dvě pražírny, 1kg pražírnu a 2 kg pražírnu. Informace o maximální kapacitě pražení je závislá na nastaveném pražícím profile a jeho délce. Pokud budete například využívat 1kg pražírnu a jeden pražící cyklus bude mít asi 15-20minut (včetně chlazení),  jako základ získáte výkon až 3-4 kg za hodinu. Necháte-li pražírnu běžet po dobu 6 hodin denně, 300 dní v roce, upražíte asi  6 tun kávy ročně! Výkon dvoukilové pražírny je samozřejmě dvojnásobný, tedy asi 12 tun ročně. Velkou výhodou je I to, že pražírny kávy NOVOROASTER jsou připraveny k práci již 5 minut po zapnutí!

Jak náročná je údržba pražírny kávy NOVOROASTER?

Při konstrukci pražírny kávy, jsme zvláštní pozornost věnovali právě snadné údržbě. Jediné, co musíte udělat, je pravidelně čistit komponenty pražírny – pomocí páky uvolnit pražící skleněný válec a vyčistit ho, stejně tak nádobu na odpadní slupky. Tyto skleněné komponenty je možné umýt ručně nebo v myčce na nádobí.

Prachový filtr je integrován do ventilačního okruhu pražírny kávy. Tento filtr by měl být kontrolován po cca. 500 - 1000 pražících cyklech, v závislosti na prašnosti okolí. Veškerou údržbu lze provést bez speciálního nářadí. Pražírna si o svém provozu vede podrobnou statistiku a je možné individuálně nastavit časy předehřevů i chlazení po ukončení práce.


Nabízíte i možnost pravidelné servisní údržby?

Ano, abyste se mohli plně soustředit na své vlastní podnikání, nabízíme "Servisní full service balíček". Ten zahrnuje smlouvu o údržbě a pravidelné návštěvy servisního technika. Ten provede kompletní vyčištění, aktualizaci, kontrolu a nastavení pražírny. Na Vás je pak jen běžná denní údržba a pražení kvalitní kávy. Servisní smlouva Vám také kryje například i nechtěné rozbití skleněného pražícího válce – v případě poškození Vám bezplatně zašleme nový! Pro podrobnou nabídku, nás, prosím, kontaktujte.